Výstup na Kilimandžáro 3 – platba za výstup

V tomto příspěvku budeme vycházet z předpokladu, že tak jako my nebudete chtít platit za výstup na Kilimandžáro zbytečné marže a zisky české cestovní agentury, a domluvíte se přímo s tanzanskou cestovkou. Dá se tak podle našich zkušeností ušetřit až 30% procent z celkové ceny, a to rozhodně potěší, protože cena výstupu není úplně malá. Naše poznatky a doporučení vychází z naší zkušenosti se Serengeti Joy Tours, ale pokud byste zvolili nějakou jinou tanzanskou cestovku, požadavky budou podobné a informace níže se budou také hodit.

Většina cestovních kanceláří po vás bude chtít pro potvrzení rezervace a termínu výstupu na Kilimandžáro zálohu. Ta se může pohybovat od 10% až po 50%, což znamená, že máte poslat do Tanzanie docela dost peněz i několik měsíců dopředu. Jedním z hlavních důvodů, proč jsme si my vybrali cestovku Serengeti Joy Tours, byl ten, že po nás požadovali pouze 10% zálohu předem. My jsme ji platili převodem na tanzanský účet, ale od roku 2019 už je možné ji zaplatit i převodem na český účet.

Pro zaplacení zbývajících 90% máte několik možností.  Podíváme se na ně postupně.

Platba kartou na místě

Po příjezdu do Tanzanie můžete zaplatit v kanceláři Serenegeti Joy Tours vaší běžnou platební nebo kreditní kartou. Funguje to bez problémů, ale je to bohužel spojené s poplatkem 3,5 až 5% tanzanské bance, co platbu zprostředkovává. Nedá se tomu vyhnout, není to záležitost cestovky, ale tanzanských bank. My jsme tuto možnost zamítli, protože jsme nechtěli platit zbytečně další procenta navíc.

Platba převodem na účet

Asi tak 2-3 týdny před zahájením výstupu na Kilimandžáro můžete provést platbu převodem na tanzanský účet. I zde je třeba počítat s tím, že jsou s tím spojené nějaké bankovní poplatky (české i tanzanské banky). Jejich přesnou výši zjistíte pouze dotazem u vaší banky. Navíc předplácíte předem 100% ceny zájezdu. Ani tato varianta se nám nelíbila.

Platba hotovostí v tanzanské měně

Po příjezdu do Tanzanie máte možnost zajít do bankomatu a vybrat před návštěvou kanceláře nebo před schůzkou se zástupcem cestovky na hotelu potřebnou hotovost z místních bankomatů. S výběrem z místních bankomatů obvykle nebývají problémy, pokud potřebujete peníze na běžné útraty v Tanzanii. Třeba na pivo 🙂 Ale tanzanské bankomaty mají omezení maximální vybírané částky. Většinou něco kolem 400 000 tanzanských šilinků, ale některé i méně. Takže budete muset udělat třeba deset výběrů, než vytáhnete potřebnou částku pro jednu osobu. A pokud je vás více, … 🙁 Sice to není nemožné, jde to, a vaši průvodci ze Serengeti Joy Tours by vám s tím určitě pomohli, aby to bylo bezpečné, ale je to docela otravné. Někdy se stane, že v bankomatu peníze dojdou, a pak musíte jet k jinému. Takže i tuto variantu jsme zavrhli.

Platba hotovostí v USD

My jsme zvolili metodu, kterou nám doporučila Angelika, majitelka cestovky Serenegeti Joy Tours, a to platbu v hotovosti v USD na místě. Nejsou s tím spojené žádné bankovní ani jiné poplatky, takže obě strany ušetří a jsou spokojené.

V Česku jsme zavolali do pár bank a směnáren, vybrali si tu, kde nám dali nejlepší kurz a proměnili si koruny na dolary. Pouze pozor na to, jaké USD bankovky do Tanzanie povezete. Pro zaplacení výstupu na Kilimandžáro (nebo jiného zájezdu) je třeba mít bankovky v hodnotě 100 nebo 50 USD a nesmí být starší než z roku 2006. I když to je překvapivé, za menší nebo starší bankovky dostanete v Tanzanii horší kurz. Serengeti Joy Tours vám asi i nějaké menší nebo starší bankovky vezme, pokud jich nebudete mít moc, ale nadšení nebudou, protože oni za ně dostanou méně šilinků. Stejně tak vy, pokud půjdete do místní banky a budete chtít proměnit dolary na šilinky, za menší a starší dostanete horší kurz. Takže například za jednu 100 USD bankovku můžete mít více šilinků než za pět 20 USD bankovek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *