Výstup na Kilimandžáro 5 – přílet do Tanzanie

Letiště Kilimanjaro JRO

Svůj přílet byste si měli naplánovat na letiště Kilimanjaro JRO. I kdybyste s výstupem na Kilimandžáro spojili nějaké další aktivity, jako například safari nebo pobyt u moře, doporučili bychom vám na základě naší zkušenosti stejně začít s výstupem na Kilimandžáro a až poté pokračovat méně fyzicky náročnými aktivitami.

Letiště Kilimandžáro JRO

Pokud byste našli výrazně levnější letenky na jiné letiště (Nairobi, Dar es Salaam), můžete teoreticky využít i tuto možnost. Následnou dopravu autem nebo autobusem do Moshi si raději zajistěte předem s cestovkou, ale pokud máte dost času, dá se to domluvit i po příletu na místě. Například přímo z letiště v Nairobi jezdí pohodlné autobusy do Moshi, což je základna pro výstup na Kilimandžáro. Cesta trvá přibližně osm hodin, takže je vhodná spíše pro brzké ranní přílety na letiště v Nairobi, tak abyste včas v podvečer dorazili do hotelu v Moshi.

Vízum do Tanzanie

Pokud jste si nevyřídili vízum předem na ambasádě v Berlíně nebo elektronicky, pak vás jako první čeká vyřízení víza na letišti. Formulář dostanete v letadle nebo si ho vyzvednete po příletu na letišti, vyplníte, vystojíte menší frontu, zaplatíte 50 USD a jste v Tanzanii. Podrobné informace  o vízech naleznete v našem předchozím příspěvku Výstup na Kilimandžáro 4 – víza do Tanzanie. Nám to celé nezabralo více jak 30 minut.

Pasová kontrola

S vízem můžete jít na pasovou kontrolu. Ještě předtím si ale musíte vzít na stolečcích v hale formulář „Entry/Arrival Declaration Form“ a vyplnit ho. Pasový úředník vás bez něj dál nepustí.

Imigrační deklarace při příjezdu
Imigrační deklarace při příjezdu

Poznámka: podobný formulář je nutné vyplnit také při odjezdu z Tanzanie.

Imigrační deklarace při odjezdu
Imigrační deklarace při odjezdu

Zástupce cestovní kanceláře

Pokud budete cestovat jako my se Serengeti Joy Tours, nebo i jinou cestovní kanceláří, pak vás bude na letišti čekat jejich zástupce s klasickou cedulkou s vaším jménem. Takže po východu z celnice se dobře rozhlédněte. Zástupce kanceláře vás zavedete k zaparkovanému autu.

Peníze na běžné útraty v Tanzanii

Na běžné útraty doporučujeme určitě mít nějaké tanzanské šilinky (TZB Sh), které získáte výběrem z bankomatu nebo proměněním dolarů, co si přivezete z Česka. Jak vypadají tanzanské peníze si můžete prohlédnout třeba na Wikipedii.

Tanzanské bankovky

V řadě tanzanských restaurací a obchodů můžete platit i přímo dolary, ale počítejte s tím, že zaplatíte více, než kdybyste platili šilinky. A ještě horší jsou EURa. Často vám v restauraci vezmou eura za stejný kurz jako za americké dolary a to už je potom opravdu citelné a zbytečné zdražení.

Samozřejmě, v řadě turistických míst, restauracích, obchodech, … můžete zaplatit i na místě kartou, ale budou po vás zase chtít ten poplatek 3,5 až 5%. Místní hotovost vychází většinou jako nejvýhodnější řešení. Bankomatů je ve městech a turistických oblastech dost.

První bankomat, kde si můžete vybrat hotovost, se nachází u východu z letiště Kilimanjaro JRO. Zde si klidně můžete vybrat celý obnos, který budete potřebovat na celý pobyt. Ale pokud v průběhu pobytu zjistíte, že vybraný obnos nestačí, není to problém. Kdykoliv požádejte vašeho průvodce, aby vás zavezl k nějakému bankomatu, kterých je ve městě a poblíž turistických tras dostatek.

Příjezd na hotel

Po případném vybrání peněz z bankomatu na letišti vás zástupce cestovní kanceláře odvede na parkoviště poblíž letiště, a poté zaveze do předem objednaného hotelu v Moshi.

Jedna odpověď na “Výstup na Kilimandžáro 5 – přílet do Tanzanie”

  1. Prada je ta že z automatu dostanete na jedno vybrání 40000 TZS. Na netu se všude píše,že vybírání není bezpečné. Opak je pravdou. Bankomaty jsou většinou u luxusních markerů,nebo přímo v bankách a to vždy s ostrahou. Pokud nevyjdetee ven s balíkem peněz v rucew nad hlavou,nemáte problém. Stejné jdete vždy s průvodcem a ti jsou znalí poměrů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *